fredag, maj 19, 2006

luthersk ortodoksi eller moralisme

Den brede folkekirke tror ikke længere på Guds lov. Dette reagerer den såkaldte kirkelige højrefløj samt diverse frikirker imod, ligesom de i gamle dage reagerede mod liberalteologien, som mente, at kristendom blot handlede om moral og ikke om den i biblen nedfældede lære om Guds frelse.
Men tror den kirkelige højrefløj og de ikke-lutherske frikirker på mere end lovens anden tavle i dag. Folkekirkens højrefløj reagerer voldsomt mod velsignelse af homofile og andet moralsk forfald, men samtidigt har man stort set intet hørt om Leuenbergkonkordien, en fælleserklæring mellem reformerte og lutherske kirker, som blev underskrevet for lidt over fem år siden af Folkekirken(se http://www.vivit.dk/evangelisk-luthersk/leuenbergkonkordien.html). Det kunne tyde på, at man er mere interesseret i moral end i den bibelske og lutherske lære.
Derfor kan man også samarbejde mere og mere i f.eks. Evangelisk Alliance. Det, der forener er jo ikke lovens første tavle, læren om Gud, men dens anden tavle, moralen. Det er den fælles fromhed og ikke Guds ord, der forener. Man tror man kan se, hvem der er kristne, og så slutte, hvad kristendom er. Men det eneste vi kan vide sikkert, er hvad sand kristen lære er. Hvem der er sande kristne kan vi aldrig vide sikkert.

mvh. Magnus Sørensen

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Magnus

Har med interesse læst indlæg i din blog, Hvem de sande kristne er kan vi aldrig vide sikkert ?, Et er sikkert; det homofile menneske er et menneske og den venstrehåndede er et menneske, men det svært at vende nogen om fra noget de er fra skabelsens side af.

Så lige rette en enkelt faktuel fejl, De liberalt troende, tror med samme intensitet som den fundamentalt troende eller den katolske troende, eller hvad véd jeg, vi skal bedømme ånderne at det går sømmeligt til, men du hvem er du der dømmer din broder.

Dette er skrevet i venlighed, ordene er ikke så skarpe som de lyder, men de svarer på noget skarpt, og må hvæsse pen derefter.
Håber vi kan mødes i en dialog. Alvorligt troende til alvorligt troende.


Brian Fyhn

Bibelen er en hjertebog

Magnus sagde ...

Hej Brian
Disse påstande vil jeg anfægte:
1. Homofili er fra skabelsen af.
Nej, det mener jeg ikke det er. Det er allerhøjest fra syndefaldet. Det beskrives entydigt som en synd i Guds ord.
2. At jeg skulle have udtalt mig om troens intensitet hos liberale eller romerske kristne.
Så vidte jeg kan se, har jeg slet ikke berørt emnet, troens intensitet, men dens objekt, dvs. hvorvidt det, de tror på er sandt. Og det skal bedømmes ud fra Guds ord, hvilket ikke bare er noget, vi har lov til, men pligt til.

Jeg vil ikke bedømme alvoren i din tro, men det du tror på er forkert. Du benægter åbenlyst Bibelen, Guds ord, som målestok for den kristne lære samt muligheden for, at vi kan vide med sikkerhed, hvad der er sandt. Det ligner måske ydmyghed, men det er at hovmodige sig over Guds ord.